събота, 29 юни 2013 г.

УЧЕБНА ПРОГРАМА ПО ГЕОГРАФИЯ И ИКОНОМИКА ЗА V КЛАС

УЧЕБНА ПРОГРАМА
ПО ГЕОГРАФИЯ И ИКОНОМИКА
ЗА V КЛАС


I. ОБЩО ПРЕДСТАВЯНЕ НА УЧЕБНАТА ПРОГРАМА


Географското образование има определено място и значимост в подготовката на младите хора. Природо-общественият характер на географията дава възможност да се разберат пространствените измерения (аспектите) на взаимодействие между природа­та и обществото – един от най-актуалните въпроси на съвременността.
В V клас започва изучаването на учебния предмет География и икономика в основ­ната степен, респективно СОУ. Този учебен предмет е част от културнообразователната област (КОО) Обществени науки, гражданско образование и религия.
В Държавните образователни изисквания (ДОИ) се предвижда изучаването на пла­нетата Земя. В 5 клас това се прави в общ курс, който включва четири аспекта: Земята като част от Слънчевата система; нейният природен облик; населението, селищата и политическата карта; стопанството. Началните теми въвеждат учениците в учебния предмет и в някои начини за изучаването му. Този комплексен подход дава възмож­ност, от една страна, у учениците да се създадат интерес и нагласи за предстоящата дейност, а, от друга – да се формира най-обща представа за нашата планета, чието изучаване е започнало в началната училищна степен.
Общият курс по География и икономика осигурява овладяването на водещи идеи, система от общи понятия, глобални закономерности и начини за дейност – умения, компетенции и модели на поведение, които са основа, опори и своеобразен инструмен­тариум за успешно овладяване на регионалните курсове в прогимназиалния етап. Така се поставя началото на географска грамотност на учениците и се предоставят възмож­ности за ориентирането и приобщаването им към актуални процеси и проблеми на съвременността – предпоставки за формирането на тяхната географска култура, за лич­ностното им развитие, социална адаптация и реализация.


Основания за формулирането на очакваните резултати на ниво учебна програма, за подбора и структурирането на учебното съдържание на ниво теми са: формулирани­те цели на обучението; логиката на учебното познание; постиженията и логиката на географската наука, трансформирани за дидактически цели; възрастовите особености на учениците; необходимостта от взаимодействие с обучението в началната училищна степен и с обучението по другите учебни предмети в културнообразователните облас­ти (КОО) Обществени науки, гражданско образование и религия и Природни науки и екология с ДОИ по гражданско образование1; необходимостта от обвързване на изуча­вания материал с географията на родната страна и на родния край за осъществяване на индукция (от конкретното към общото), и дедукция (от общото към конкретното), ха­рактерни за овладяването на този курс; запазилите своята ценност традиции; промени­те в наименованието на предмета, в което присъства и икономиката. Икономическите знания са представени с темите за природни ресурси и стопанство, в които особено място заемат фундаменталните идеи за пазарното стопанство.
Общият хорариум за задължителната подготовка в Уклас е 51 часа.
Учебната програма съдържа шест взаимнообусловени части, които формират рамката на класната образователна стратегия. В нея има съществени нови моменти:
 1. Коректно формулирани цели на класа, които определят основните постижения на уче­ниците в края на обучението в четири направления. 
2. Стандарти с декомпозирани (разчленени) очаквани резултати, с акцент върху това какво трябва да могат учениците (използват се поведенчески термини). 
3. Разгърнато представено учебно съдържание, което обхваща: теми с операционализирани (максимално конкретизирани) очаквани резултати до степен на измеримост; основни понятия и набор от дейности, адекватни на очакваните резултати; Възможности за осъществяване на междупредметни връзки. 
4. Нови идеи за контрола, оценяването. 
5. Нови идеи за образователния процес, които имат препоръчителен характер.
Новият модел на учебната програма със заложената в него целенасоченост и комп-лексност е основа за ново качество на обучението в V клас с акцент не само върху овладяването на географските знания, а и върху формирането на начини за дейност, които поставят учениците в активна позиция. Това не би могло да се постигне без ново качество на учебниците и без активната подкрепа и участие на учителите.

II. ЦЕЛ НА ОБУЧЕНИЕТО



Главната цел на обучението по География и икономика в V клас е да започне формиране на основите на географската култура на учениците като част от тяхната обща култура за ориентиране и за разумна дейност в географското пространство на глобално ниво.

ПОДЦЕЛИ

1. Да се усвои система от географски знания, организирани в пет групи, както следва: география и географска карта; планетата – част от Слънчевата система; при­родният лик на Земята; население, селища и политическа карта; стопанство.
2. Да се формират умения, както следва:
2.1. За получаване на информация от различни източници: да наблюдава природа­та и да попълва бланка; да чете географски карти, да чете (анализира) климатограма и хидрограма; стълбчеста и кръгова диаграма; да събира информация от книги, от близ­ки; да се ориентира в природата.
2.2. За интерпретиране на информация – да описва, обяснява, сравнява, групира, характеризира географски и икономически обекти, процеси, явления.
2.3. За представяне на информация – да изработва рисунки, схеми, скици, карти върху контурна карта на света; да пише съчинение-описание.
3. Да се формират компетенции и модели на поведение в географското простран­ство, както следва:
3.1. За оценяване (определяне на значението) на обекти, процеси, явления, събития.
3.2. За вземане на решения – да избира източници на информация, дейности и начини за представяне на информация; да изразява мнение и да разговаря по географ­ски въпроси; да избира и мотивира дейности и форми на организация, вкл. работа в екип; да представя и защитава географски маршрути.
4. Да се формират ценности (отношения и стойности): интерес към географското знание и познание; светогледни идеи за взаимната връзка в природата, между приро­дата и човешкото общество, за изменението на природата и обществото, за причинна­та обусловеност на нещата; нравствено-естетически ценности, свързани с разбира­нето за равенство между хората, с осъзнаване необходимостта от сътрудничество и уважение между тях, с идеята за опазване на природната среда.



III. КОНТРОЛ И ОЦЕНЯВАНЕ
НА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ОБУЧЕНИЕТО

Контролът в обучението по География и икономика има две основни функции: управленска – да предоставя информация на учителя за постиженията на учениците и за въздействия при необходимост с оглед постигането на проектираните в учебната програма резултати; формираща функция – да стимулира учениците, да затвърдява знания и начини за дейност, да формира позитивно отношение към контрола и оценяването и т.н.
Постигането на целите и на основните идеи в учебната програма предполага провеждането на два вида контрол: периодичен – за установяване на входното равнище на учениците, тематичен и годишен; и текущ, който е урочен. Всеки от тези видове контрол има свои функции в контекста на цялостния образователен процес.
Учебната програма съдържа образователни стандарти и конкретно формулирани очаквани резултати, които ще бъдат проверявани и оценявани и на национално ниво (чрез национален мониторинг), затова усилията на учителите трябва да бъдат насочени към следното: точно да определят целта на контрола (защо?), от което ще произтичат и останалите решения: какво да бъде съдържанието на контрола (знания, умения, компетенции, модели на поведение) и на какво равнище на усвоеност да се проверява -знаене, разбиране, приложение, анализ, синтез, оценка (по Блум) (вж. таблицата). Напр., ако в програмата се изисква ученикът да оценява значението на природен компонент, трябва непременно да се постави такава задача. Други решения при контрола са: каква да бъде формата на контрола: общокласна, групова или индивидуална; какъв да бъде начинът на представяне на резултатите – устно, писмено, графично, практически; какъв инструментариум (въпроси и задачи) да се използва – готов (от учебника или от сборници), или съставен от учителя.
Предвид наличието на стандарти, които трябва да се постигат от всички ученици, все повече се налага интензифицирането на контролната дейност, т. е. тя да обхваща всички ученици, с форми и методи, позволяващи това да става за кратко време.


IV. МЕТОДИЧЕСКИ ИЗИСКВАНИЯ
ПО ПРИЛАГАНЕ НА УЧЕБНАТА ПРОГРАМА



Успешното приложение на учебната програма предполага: внимателното є проучване и открояване на новите моменти; избор на учебник, който предлага най-добри възможности за постигане на целите; планиране и оптимално (най-целесъобразно) организиране и осъществяване на образователния процес в конкретната училищна среда. Последното е свързано с необходимостта от друго качество на взаимодействието между
учителя и учениците; хуманизиране – утвърждаване на нови социални роли за постигане на своеобразно сътрудничество, партньорство, взаимно уважение и взискателност за постигане на общите цели; социологизиране – създаване на друга среда за общуване между участниците, в която да има работа в малки групи (напр. по двама на чин), а в края на обучението да присъства и екипната дейност, използване на интерактивни техники (напр. „мозъчна атака“, ролева игра и др.); технологизиране – използване на съвременни образователни технологии, в основата на които да стои учебната ситуация – учебна задача и съответни форми, методи и средства за нейното изпълнение. Голяма роля в това отношение може да играе учебникът.
В V клас се осъществяват познатите три типа уроци: за усвояване на нови знания, за дейност (включително и практическа работа), за обобщение и учебно занятие за контрол, които могат да бъдат в съотношение 30:10:5:5 часа.
Характерът на общия курс извежда на преден план (акцентира върху) формирането на системи от общи понятия, глобални закономерности и различни начини за дейност. Известни са класически и нови методики за тяхното овладяване. При понятията се акцентира върху овладяването и разбирането на съществените им признаци и осъзнаването на системите; при закономерностите – на проследяването на пространственото им проявление; при начините за дейност – на обяснението на начина и на умението (способността) да се изпълнява в началото по-бавно и неуверено, а впоследствие – вярно и пълно; при водещите идеи – на изказването и обяснението им.

ДЪРЖАВНИ ОБРАЗОВАТЕЛНИ ИЗИСКВАНИЯ ЗА УЧЕБНОТО СЪДЪРЖАНИЕ


ДЪРЖАВНИ ОБРАЗОВАТЕЛНИ ИЗИСКВАНИЯ ЗА УЧЕБНОТО
СЪДЪРЖАНИЕ


Културно-образователна област: Обществени науки и гражданско образование
Учебен предмет: география и икономика


Обща характеристика на културно-образователната област
Обществени науки и гражданско образование

1. Място и роля на културно-образователната област в системата на общообразователната подготовка

Областта "Обществени науки и гражданско образование" интегрира учебни предмети, които имат водеща роля в развитието на социалната култура на учениците и в реализиране на гражданската мисия на образованието. Чрез усвояване на най-значимите постижения на социалното познание (история, география, икономика, етика, право, философия) учениците се подготвят за по- добро ориентиране, адаптиране и реализиране в съвременното демократично общество; развиват уменията си за активно гражданско участие в социалния живот в условията на културно многообразие и глобализация.

2. Специфика на предметът от областта

Учебният предмет география и икономика подготвя учениците да се ориентират в пространствените измерения на най-важните проблеми на съвременността. Учениците изучават делението на земната повърхност на региони и влиянието на географския фактор за тяхното образуване и развитие; запознават се със значението на природните и социалните ресурси за развитието на икономиката; разглеждат териториалните системи, формирани в резултат от взаимодействието на човека и обществото с природата; изучават географската основа на проблемите и конфликтите на съвременния свят - в глобален, регионален, национален и локален обхват. Учебният предмет запознава учениците с географските предпоставки на евроинтеграцията и превръщането на България в част от европейското икономическо, политическо и културно пространство.

3. Понятия и проблеми с интегрален и междудисциплинарен характер
Човек, природа, общество, свят, наука, изкуство, религия, творчество, демокрация, гражданско общество, права на човека, познание, критическо мислене, социално участие, отношение човек - свят, народност, нация, национализъм, история, народ, държава, власт, управление, свобода, икономика, цивилизация, конфликт, устойчиво развитие, глобални проблеми, интеграция, демографски процес.

4. Гражданското образование - интердисциплинарен елемент на задължителната общообразователна подготовка в училище

4.1. Същност, цели и основни принципи
Гражданското образование е важен интердисциплинарен елемент на учебното съдържание по предметите от задължителната общообразователна подготовка. То е в основата на личностното развитие и подготовката на младия човек за социална реализация чрез познаването, владеенето и използването на човешките права и свободи, съобразени със законите на демократичното общество. Водеща роля за осъществяване на гражданското образование в училище (I - ХII кл.) имат предметите от културно-образователна област "Обществени науки и гражданско образование": роден край, човекът и обществото, история и цивилизация, география и икономика, философия (психология и логика, етика и право, философия), свят и личност. Предметите от останалите културно-образователни области имат съществено значение за гражданското образование чрез прилагането на неговите основни принципи (плурализъм и толерантност, зачитане на човешкото достойнство и равните неотменими права на човека, практическа насоченост, личностно отношение, аргументираност и убеденост, творческо и критическо мислене, достъпност до основните постижения на световната култура, интердисциплинарност) и чрез възможностите на учебното съдържание на съответните предмети.

Главна цел:
гражданското образование подпомага развитието и утвърждаването на младия човек като гражданин, който: 
- е автономна, свободна личност, способна да поема отговорност за себе си и за другите;
- познава и отстоява своите права, свободи и отговорности; съзнава духовното си единство с българския народ и с европейските народи;
- има осъзнати отношения с държавата и обществото;
- владее механизми за конструктивно социално участие и промяна.

Конкретни цели:
- придобиване на знания за жизненоважни социални сфери (семейство, училище, работна среда, малка общност и др.), изграждане на граждански нагласи и умения; усвояване на общочовешките ценности и на законите на демократичната държава;
- запознаване с устройството и дейността (структура и функции) на държавните и съюзни институции (българската държава и Европейския съюз), както и на гражданското общество;
- ориентиране в глобалните и регионалните процеси в динамично променящия се съвременен свят и създаване на отговорно поведение за участие в обществения живот.

4.2. Специфика на държавните образователни изисквания за учебно съдържание по гражданско образование

Държавните образователни изисквания (стандарти) за учебно съдържание по гражданско образование описват най-важните знания, умения и отношения, които учениците могат и трябва да имат в резултат на обучението си в рамките на задължителната общообразователна подготовка при завършване на образователна степен или етап.
Стандартите за учебно съдържание по гражданско образование са основа и ориентир за:
- осъществяване на гражданско образование в обучението по учебните предмети от задължителната подготовка;
- доразвиване и разширяване на гражданското образование в часовете за задължителноизбираема и свободноизбираема подготовка, както и в други форми на извънкласна и извънучилищна дейност;
- определяне на съдържанието на зрелостния изпит по обществени науки и гражданско образование;
- планиране и осъществяване на необходимата подготовка и допълнителна квалификация на учителите;
- осъществяване на по-ефективно взаимодействие и сътрудничество на национално и международно равнище между МОН, ИО на МОН, училища, други държавни, правителствени и неправителствени организации в сферата на гражданското образование.

География и икономика


Степен на образование: Основна


Етап: Прогимназиален


Ядра на учебно съдържание: Знания, умения, отношения (в края на VIII клас)

В резултат на обучението по учебния предмет география и икономика
в края на прогимназиалния етап на основната образователна степен
ученикът:


1. Характеризира Земята като планета.
2. Обяснява изобразяването на земното кълбо върху плоскост; илюстрира
с примери необходимостта от използването на географската карта в живота.
3. Описва природните компоненти и връзките между тях.
4. Разбира оскъдността на повечето природни ресурси, необходимостта от рационалното им използване и опазването на околната среда.
5. Оценява природното разнообразие и красотата на нашата планета.
 ___________________________________
6. Представя разнообразието на населението в света и неговото териториално разпределение.
7. Разбира необходимостта от толерантност към всички хора независимо
от расовата, етническата и религиозната им принадлежност.
8. Демонстрира знания за стопанството и разграничава основните стопански отрасли.
9. Проследява промените в съвременната политическа карта на света;
познава основните форми на държавно устройство и управление.
10. Проявява интерес към съвременните икономически и политически събития в света.
  ____________________________________

11. Оценява значението на важни събития и открития за опознаването на света и развитието на географското познание.
12. Характеризира специфичните особености на природата на
континентите, обяснява причините за тях и прави заключения за 
зоналността като основна географска закономерност.
13. Разкрива особеностите на населението и неговата стопанска дейност
по континенти и прави изводи за проблемите им.
14. Представя географския облик на избрани страни и по-важните градове в тях.
15. Знае международни и регионални организации и осъзнава
необходимостта от приобщаване на балканските народи към европейските ценности.

    _____________________________________
16. Характеризира географското положение на България и нейния
природен облик; обяснява необходимостта от опазване и рационално
използване на природните ресурси на България.
17. Разкрива особеностите на населението и селищата в България и прави 
изводи за техните проблеми.
18. Характеризира главните стопански отрасли и коментира проблемите
им. Разбира особеностите на прехода към пазарното стопанство и
аргументира европейския избор на България.
19. Познава държавното устройство и административно-териториалното деление на България.
_________________________________________
20. Разпознава и използва елементите на географската карта; различава
видовете географски карти и основните способи за картографиране.
21. Представя географска информация в контурни карти.
22. Подбира, проучва и интерпретира информация от различни източници
(литературни, картни, графични и др.).
23. Съставя съчинение с географско съдържание.
    _________________________________________

География и икономика


Степен на образование: Средна 


Етап: Гимназиален


Ядра на учебно съдържание: Знания, умения, отношения (в края на XII кл.)

В резултат на обучението по учебния предмет география и икономикав края на гимназиалния етап на средната образователна степенученикът:


1. Характеризира отделните геосфери и процесите, протичащи в тях.
2. Разкрива закономерностите в географското разпространение на
природните компоненти и връзките между тях.
3. Сравнява природните зони на Земята и оценява техния природноресурсен потенциал.
4. Изяснява глобалните проблеми, свързани с опазването и рационалното
използване на природните ресурси и околната среда; познава концепцията за устойчиво развитие.
5. Идентифицира причините за различни природни рискове
(земетресения, наводнения, свлачища и др.) и последиците от тях.
6. Обяснява процесите на глобално затопляне на климата и изтъняване на озоновия слой.
7. Дискутира проблемите, свързани с управлението на водните,
почвените и биотичните ресурси и твърдите отпадъци.
8. Илюстрира с примери териториалното проявление на стихийните
природни явления и анализира възможностите за борба с тях.
9. Оценява концепцията за устойчиво развитие като глобална стратегия.
10. Познава принципите на екологичния мониторинг и осъзнава необходимостта от него.
____________________________________________________________
11. Обяснява геодемографските характеристики на населението в света.
12. Изразява отношение към демографския проблем и аргументира начините за неговото решаване.
13. Сравнява демографската ситуация в различните части на света.
14. Проследява възникването и развитието на селищата и промяната на функциите на градовете.
15. Представя развитието и териториалните особености на урбанизацията
и коментира проблемите, свързани с нея.
16. Разграничава типовете възпроизводство и обяснява миграциите на56 населението.
17. Анализира демографския проблем и дискутира географските аспекти
на проявлението му в различни части на света.
18. Познава типологията на селищата и идентифицира формите на градско заселване.
19. Сравнява положителните и отрицателните страни на живота в
урбанизираните територии, като привежда примери от различни
страни в света.
_____________________________________________________________
20. Представя съвременната политическа карта на света като резултат от
глобалните политически процеси; коментира 
регионалните конфликти и причините за възникването им.
21. Разбира основните механизми на пазарната икономика; степенува по
значимост факторите за развитие на световното стопанство.
22. Групира икономическите отрасли по сектори: първичен (добивен),
вторичен (обработващ), третичен (обслужващ), и характеризира тяхната териториална структура.
23. Излага знания за глобалните проблеми на съвременността (суровинно-
енергиен, екологичен, продоволствен и др.) и аргументира пътищата за тяхното решаване.
24. Обяснява принципите на международното сътрудничество и дейността
на някои международни организации; прави заключения относно
ролята на "глобализацията" за нарастващата зависимост между страните.
Проследява основните етапи в развитието на географските и икономическите идеи и концепции.
25. Познава основните геополитически концепции.
26. Дискутира политическите и икономическите събития в света.
27. Обяснява ролята на специализацията, конкуренцията и инвестициите
за развитието на икономиката.
28. Анализира основните форми на международното икономическо сътрудничество.
_____________________________________________________________
29. Обяснява ролята на историческите и географските фактори за 
различията в развитието на регионите.
30. Характеризира географските региони в света и прави изводи за
техните специфични особености и проблеми.
31. Разкрива особеностите на стопанството на регионите на примера на избрани страни.
32. Характеризира избрани страни в регионите на основата на проблемно- страноведския подход.
33. Очертава проблемите на регионите и дискутира решаването им
съобразно концепцията за устойчивото развитие.
34. Сравнява степента на стопанско развитие на отделни страни по
основни социално-икономически показатели; извежда проблеми и тенденции.
35. Характеризира по региони големите градове и агломерации.
36. Анализира географските и икономическите аспекти на регионалните конфликти.
37. Оценява ролята на международните организации за мира и стабилността в света.
_____________________________________________________________
38. Оценява ролята на географското положение и съвременните граници
на България; проследява промените в териториалния и обхват.
39. Характеризира природните компоненти; разграничава природно-
географските области в България и оценява техния природноресурсен
потенциал.
40. Характеризира съвременната геодемографска ситуация и особеностите
на урбанизацията в България.
41. Обяснява особеностите на прехода към пазарно стопанство;
характеризира националното стопанство, стопанските сектори,
отделните отрасли и дейности в тях. 
42. Демонстрира знания за географските региони и прави географско
изследване на местната община или административна област.
43. Прави заключение за промяната на функциите на държавните граници на България.
44. Оценява геополитическия, природно-ресурсния и човешкия фактор за
претруктуриране на икономиката, развитие на инфраструктурата и
подобряване на качеството на живот.
45. Разбира необходимостта от интегрирането ни в европейското
политическо, икономическо и културно пространство.
46. Дискутира проблемите на устойчивото развитие на България.
47. Сравнява географските региони в България и разкрива проблемите им.
_____________________________________________________________

48. Познава основните подходи и методи в съвременните географски и икономически изследвания.
49. Познава възможностите на географските информационни системи
(ГИС) и практическото им приложение в живота.
50. Съпоставя географски карти с различно тематично съдържание.
51. Анализира статистически таблици и графични материали с географско
и икономическо съдържание и прави изводи.
52. Проучва и анализира различни видове документи и извлича
информация от тях; съставя реферат и есе с географско съдържание.
53. Картографира географски и икономически обекти и явления.
54. Систематизира и представя в графичен вид географска и икономическа информация.
55. Коментира научни текстове и документи, съдържащи географска и
икономическа информация.
56. Разработва ученически проекти с географска и икономическа тематика.
__________________________________________________________

Учебно-изпитна програма за държавен зрелостен изпит по география и икономика

Учебно-изпитна програма за държавен зрелостен изпит по
география и икономика


I. Вид на изпита: 
Изпитът е писмен и анонимен.

II. Учебно съдържание:

География на света
• Развитие и съвременна структура на географската наука
• Геосферен строеж на Земята
• Природни компоненти и комплекси на Земята
• Природни зони на Земята
• Природноресурсен потенциал на света
• Население в света
• Демографски проблем и демографска политика
• Демографски различия в света
• География на селищата
• Съвременна политическа карта на света. Политически системи
• География на световното стопанство
• География на световното стопанство - сектори и отрасли.
Първичен сектор
• Вторичен сектор
• Третичен сектор
• Полюси на световното стопанство
• Глобални проблеми на съвременността - суровинен, екологичен,
демографски, продоволствен. Природни рискове
• Световни и регионални организации
• Регионална география
• Географски региони в Европа, Азия и Америка
• Стопанско развитие на регионите и страните в тях
• Страни - типични представители на съответния регион
• Работа с информационни материали с географско и
икономическо съдържание.

География на България
• Географско положение, територия и граници на България
• Природна среда
• Природногеографски области
• География на населението в България
• Държавно устройство и административно-териториално деление
на България
• Национално стопанство: структура, фактори, показатели
• Първичен сектор
• Вторичен сектор
• Третичен сектор
• Териториална структура на стопанството
• Географски региони.

III. Оценявани компетентности:

• Характеризира отделните геосфери и процесите, протичащи в
тях
• Разкрива закономерностите в географското разпространение на
природните компоненти и връзките между тях
• Сравнява природните зони на Земята и оценява техния
природноресурсен потенциал
• Изяснява глобалните проблеми, свързани с опазването и
рационалното използване на природните ресурси и околната среда
• Идентифицира причините за различни природни рискове
(земетресения, наводнения, свлачища и др.) и последиците от тях
• Обяснява геодемографските характеристики на населението в
света
• Изразява отношение към демографския проблем и аргументира
начините за неговото решаване
• Сравнява демографската ситуация в различните части на света
• Проследява възникването и развитието на селищата и промяната
на функциите на градовете
• Представя развитието и териториалните особености на
урбанизацията и проблемите, свързани с нея
• Представя съвременната политическа карта на света като
резултат от глобалните политически процеси
• Разбира основните механизми на пазарната икономика;
степенува по значимост факторите за развитие на световното
стопанство
• Групира икономическите отрасли по сектори: първичен
(добивен), вторичен (обработващ), третичен (обслужващ) и
характеризира тяхната териториална структура
• Излага знания за глобалните проблеми на съвременността
(суровинно-енергиен, екологичен, продоволствен и др.) и аргументира
пътищата за тяхното решаване
• Обяснява принципите на международното сътрудничество и
дейността на някои международни организации
• Обяснява ролята на историческите и географските фактори за
различията в развитието на регионите
• Характеризира географските региони в света и прави изводи за
техните специфични особености и проблеми
• Разкрива особеностите на стопанството на регионите на примера
на избрани страни
• Характеризира избрани страни в регионите на основата на
проблемно-страноведския подход
• Оценява ролята на географското положение и съвременните
граници на България; проследява промените в териториалния є обхват
• Характеризира природните компоненти; разграничава природно-
географските области в България и оценява техния природноресурсен
потенциал
• Характеризира съвременната геодемографска ситуация и
особеностите на урбанизацията в България
• Обяснява особеностите на прехода към пазарно стопанство;
характеризира националното стопанство, стопанските сектори,
отделните отрасли и дейности в тях
• Демонстрира знания за географските региони
• Анализира статистически таблици и графични материали с
географско и икономическо съдържание и прави изводи
• Проучва и анализира различни видове документи и извлича
информация от тях.

IV. Формат на изпита:

Държавният зрелостен изпит се състои от две части:
1. 38 задачи с максимален брой точки 70:
• тридесет тестови задачи от затворен тип с четири възможни
отговора, от които само един е верен;
• шест тестови задачи със свободен отговор;
• две практически задачи - по една върху учебното съдържание от
География на света и от География на България.
2. Писмена разработка върху учебното съдържание от География
на България с максимален брой точки 30.
Общият максимален брой точки е 100.
V. Времетраене на изпита:
Изпитът е с продължителност четири астрономически часа.

Годишно разпределение на учебното съдържание по ЗИП - География, 12 клас ПП

УЧЕБНА  ПРОГРАМА



ЗА

                      ЗИП – География и икономика


ХII  клас



ЗА  УЧЕБНАТА  2013 / 2014 г.




Хорариум –31 учебни седмици X 1 ч. = 31 часа



І. ОБЩО ПРЕДСТАВЯНЕ НА УЧЕБНАТА ПРОГРАМА

             Задължително избираемата подготовка  по География и икономика в XII клас както и в останалите класове е предназначена за учениците с трайни интереси към съвременното географско познание. Чрез нея усвоените знания и умения се задълбочават, разширяват и обобщават, в резултат на което се достига едно ново, по-високо научно-теоретично и приложно равнище. На учениците се предоставя по-голяма възможност за самостоятелна подготовка, за работа в екип, за участие в ученическо изследване по даден проблем, за изготвяне на учебни прогнози и ученически проекти, за работа с различни източници на информация, за участие в дискусия и формиране на лично становище по дискутираните въпроси, поради широкото прилагане на дейностния подход.
              ЗИП по География и икономика в XII клас се основава на междупредметния синтез, което допринася за осъществяване на връзката на географията както с българския език и литература, математика, чужди езици, така и с учебните предмети от обществения и природния цикъл. Хорариума предоставя и възможности за: творческа изява на учителя и на учениците; използване на разнообразни методи и форми на обучение; провеждане под ръководството на учителя на изследователска дейност, обработване, съхраняване, интерпретиране и използване на събраната информация.

ІІ. ЦЕЛИ:

 Задължително избираемата подготовка по География и икономика в XII клас допринася за формиране на географската култура на учениците на по-високо равнище.
Целите на обучението при ЗИП в XII клас са:
                        Да допринесе за ориентирането на ученика в съвременните политически, икономически и културни събития, за оценяването им на базата на географските знания, за формирането на критично мислене или казано обобщено да допринесе за социалната ориентация и реализация на учениците, за участието им в обществения живот на страната. Докато при задължителната подготовка акцентът в дейността на ученика е свързан главно със знанието, разбирането и приложението в сходна учебна ситуация, то при профилираната подготовка той се поставя върху самостоятелното получаване на информация, върху приложението на знанията в нова учебна ситуация, върху сравнението, анализа, синтеза, оценката, обобщението;
                        Да се разширят и задълбочат знанията на учениците за научно обективна географска картина на света и на родната страна чрез разкриване на някои сложни проблеми на съвременното географско познание, чрез проследяване на пространственото развитие на обекти и явления и разкриване на определени закономерности;
                        Да се усъвършенства системата от умения за: използване на основните подходи и методи на географско изследване, анализиране на графични и статистически материали с географско и икономическо съдържание и формулиране на изводи, проучване и анализиране на различни видове документи и извличане на информация от тях, съставяне на реферат и есе с географско съдържание, изготвяне на ученически прогнози, изработване на ученически проекти с географска и икономическа тематика.


ІІІ. ОЧАКВАНИ РЕЗУЛТАТИ:

Дял 1.  Природа и общество;
  1. Доказва необходимостта от устойчиво развитие на системата природа – общество – стопанство;
  2. Разкрива причините за възникване на концепцията за устойчиво развитие като глобална стратегия;
  3. Проучва и анализира документи по проблема за устойчивото развитие. Прави изводи.
  4.  Формулира проблемите, възникнали в процеса на осъществяване на концепцията за устойчиво развитие в различните типове страни според степента на икономическото им развитие.
  5. Оценява концепцията за устойчиво развитие като средство за решаване на глобалните проблеми на съвременността
Дял 2.  Демографски и социални проблеми на света
  1. Анализира демографската ситуация в различните региони;
  2. Прави изводи за демографския потенциал на регионите и неговото използване;
  3. Работи с различни източници на информация
Дял 3.  Организация на пазарното стопанство
  1. Доказва ролята на специализацията, конкуренцията и инвестициите за развитие на икономиката в различните типове страни според степента на икономическото им развитие
  2. Разглежда специализацията, конкуренцията и инвестициите, като фактори за възникване, развитие и функциониране на пазарното стопанство.
  3. Разкрива ролята на специализацията, конкуренцията и инвестициите за развитие на регионалните икономически обединения на страните на ЕС.
Дял 4.  Световно стопанство: иновации и нови технологии
  1. Формулира проблемите на стопанското развитие на отделните страни.
  2. Знае признаците за класификация на страните.
  3. Доказва приноса на международните и регионални икономически обединения за повишаване темповете на икономическо развитие на отделните страни.
  4. Работи с различни източници на информация
Дял 5.  Регионална структура на света
  1. Очертава съвременните тенденции и закономерности в развитието на съвременния свят.
  2. Доказва необходимостта от мирно решаване на съвременните конфликти.
  3. Очертава ролята на международните организации за развитието на отделни региони и страни.
Дял 6.  България в съвременния свят; 
Дял 7.  География на населението и селищата в България; 
Дял 8.  География на природата в България; 
Дял 9.  География на стопанството в България
  1. Проследява промените в използването на геополитическият, природноресурсния и демографския потенциал на България в условията на преход към пазарна икономика.
  2. Проучва инициативите за изграждане на инфраструктурни проекти със съседни страни.
  3. Изисква мнение за влиянието на регионалните конфликти върху стопанството на България
Дял 10.  Социално – икономически региони за планиране на България
  1. Формулира проблемите на природата, населението и стопанството на отделните региони
  2. Проследява териториалните особености на структурната реформа
  3. Проучва новите моменти в регионалната политика на България

ІV.  РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА УЧЕБНОТО СЪДЪРЖАНИЕ ПО ТЕМИ И УРОЧНИ ЕДИНИЦИ


 №
ТЕМА
МЕСЕЦ
ЗАБЕЛЕЖКА

І.
 ДЯЛ I ПРИРОДА И ОБЩЕСТВО



1
Взаимодействието между природата и човешкото общество: географски анализ. Природа-география-общество: глобален и регионален синтез;
IX

2
Тенденции на екологоустойчивото развитие в света
IX


ІІ.
 ДЯЛ II ДЕМОГРАФСКИ И СОЦИАЛНИ ПРОБЛЕМИ НА СВЕТА


1
Демографски проблем на планетата и човешките ресурси
X

2
Демографски процеси, демографска ситуация, демографски потенциал, демографско развитие и регионална политика
X

3
Безработицата и бедността като социално – икономически явления Практически урок. Съставяне на личен бюджет. Работа с графичен материал
X

III
ДЯЛ III ОРГАНИЗАЦИЯ НА ПАЗАРНОТО СТОПАНСТВО


1
Същност и структура на пазарното стопанство Световно, национално и регионално стопанство
X

2
Тематичен контрол
XI

IV
ДЯЛ IV СВЕТОВНО СТОПАНСТВО: ИНОВАЦИИ И НОВИ ТЕХНОЛОГИИ


1
Съвременно развитие на традиционните отрасли на стопанството
XI

2
Съвременно развитие на модерните отрасли на стопанството
XI

3
Практически урок. Работа с графични и статистически материали. Доказване на твърдения
XI

V
ДЯЛ V РЕГИОНАЛНА СТРУКТУРА НА СВЕТА


1
Класификация и типология на страните
XII

2
Форми на междудържавно сътрудничество; Световни и регионални междудържавни организации; Глобализацията и новия световен ред
XII

VI
БЪЛГАРИЯ В СЪВРЕМЕННИЯ СВЯТ


1
България и Европейския съюз; България и Балканите; Геополитическо положение на България
XII

VII
ГЕОГРАФИЯ НА НАСЕЛЕНИЕТО И СЕЛИЩАТА НА БЪЛГАРИЯ


1
Произход и етнокултурен облик на българите; Населението на България: брой и географско разпределение
I

2
Движение и структура на населението. Демографска политика; Безработица и социална политика
I

3
География на селищата в България
I

4
Практически урок. Изработване на полово-възрастова пирамида, на есе, на учебна прогноза и учебен проект
I

VIII
ГЕОГРАФИЯ НА ПРИРОДАТА В БЪЛГАРИЯ


1
Природни условия и природни ресурси на България. Природно – ресурсен потенциал
II

2
Енергийни, хидроклиматични и почвени ресурси на България. Расителност и животински свят. Екологични проблеми и мониторинг на околната среда.
II

IX
ГЕОГРАФИЯ НА СТОПАНСТВОТО НА БЪЛГАРИЯ


1
Структура, фактори за развитие и показатели на националното стопанство Първичен сектор: структура и регионални различия
 III

2
Вторичен сектор: структура и регионални проблеми
III

3
Третичен сектор
III

4
Тематичен контрол
III

X
СОЦИАЛНО-ИКОНОМИЧЕСКИ РЕГИОНИ ЗА ПЛАНИРАНЕ НА БЪЛГАРИЯ


1
Северозападен регион
III

2
Северен Централен регион
IV

3
Североизточен регион
IV

4
Югоизточен регион
IV

5
Южен Централен регион
IV

6
Югозападен регион
V

7
Практически урок. Решаване на казус на житейска ситуация. Провеждане на ученическо изследване по проблем в родния край
V

8
Годишен преговор - обобщение
V




V. ИЗПОЛЗВАНА ЛИТЕРАТУРА

1.      География и икономика за 12. клас, ПП, изд. „Просвета”, София;

автори: Нено Димов и колектив